Testament

Over ons
Advocatuur en recht

Beste lezer, mijn naam is Daniëlle. Nadat ik mijn bacheloropleiding recht afgerond heb, ben ik de master fiscaal recht gaan volgen. Niet iedereen zal er hetzelfde over denken, maar persoonlijk vind ik dit een onwijs interessant gebied binnen het vakgebied advocatuur en recht. Ik volg alle economische ontwikkelingen op de voet en ik ben bekend met de belastingregels. Momenteel ben ik werkzaam in het bedrijfsleven, maar zo nu en dan post ik een tekst met nieuws uit de financiële wereld. Welke grote veranderingen komen eraan voor jou en jouw onderneming? Wat is belastingtechnisch het handigste als je gaat samenwonen of een schenking wilt doen? Echter ben ik ook niet te beroerd om interessante topics uit andere rechtsgebieden hier te delen. Verdiep je eens in deze blog en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de wereld van advocatuur en recht.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Testament

18 april 2018
 Categorieën: Juridische dienstverlening, Blog


Er zijn weinig zaken in het leven zo onvermijdelijk als ons overlijden, toch staan we daar liever niet bij stil. Het is nooit prettig om je nu al bezig te houden met de situatie als je er niet meer bent. Toch is het verstandig om nu na te denken over de belangrijke zaken zoals je testament. Op die manier voorkom je ongewenste situaties en kan je nu alvast maatregelen nemen om en goede verdeling van je bezittingen te garanderen.

 

De rol van de notaris

 

Het opmaken van een testament is niet anders dan het laten vastleggen van je laatste wil. Heb je veel bezittingen dan kan het zinvol zijn om vast te laten leggen wie van je erfgenamen iets krijgt. Op die manier voorkom je onenigheid over de verdeling van je bezittingen. Een centrale rol voor het opstellen van de wilsbeschikking is weggelegd voor de notaris van bijvoorbeeld Notariskantoor De Vree & Van Drongelen. Deze is bij wet gemachtigd om een document op te stellen waarin je zelf kan bepalen hoe de verdeling van de bezittingen dient plaats te vinden. De mogelijkheden om hier zelf een grote rol in te spelen zijn vrij ruim maar niet onbeperkt.

 

Wat kun je laten vastleggen in je testament

 

In een wilsbeschikking kun je veel rechten toe kennen aan de nabestaanden. Zo kun je bepalen dat je erfgenamen pas recht hebben op een deel van de erfenis na het overlijden van je partner, we noemen dat dan ook wel een testament van de langstlevenden. Met een dergelijke bepaling voorkom je dat je partner wordt geconfronteerd met een onwenselijke situatie, bijvoorbeeld als een van je erfgenamen de echtelijke woning zou erven. Ook wat betreft je kinderen is het mogelijk om in de wilsbeschikking bepaalde besluiten te nemen. Zo is het mogelijk om je kinderen slechts in beperkte mate recht te geven op de erfenis. We noemen dat dan een uitsluitingsclausule. Het geheel onterven van je kinderen is, in tegenstelling tot veel andere landen, in Nederland niet mogelijk bij wet. In alle gevallen behouden kinderen het recht op hun kindsdeel, in juridische termen heet dat de 'legitieme portie'. Dit is in de meeste gevallen 50% van hetgeen zij normaal gesproken zouden beërven. In een dergelijke situatie behouden kinderen recht op een geldbedrag, zij krijgen in geen geval recht op de goederen uit de nalatenschap.

 

Als er geen testament is

 

Als er geen afspraken zijn vastgelegd over de verdeling van de erfenis, bepaald de Nederlandse wet de verdeling. Vaak zal dit gepaard gaan met onenigheid wat niet zelden kan resulteren in langdurige ruzies. Met name in de situatie waarin sprake is van aanzienlijke bezittingen, is een ruzie onvermijdelijk. Door het tijdig opstellen van een testament via de notaris, kunnen dergelijke situaties eenvoudig worden voorkomen.