Het familierecht in het algemeen

Over ons
Advocatuur en recht

Beste lezer, mijn naam is Daniëlle. Nadat ik mijn bacheloropleiding recht afgerond heb, ben ik de master fiscaal recht gaan volgen. Niet iedereen zal er hetzelfde over denken, maar persoonlijk vind ik dit een onwijs interessant gebied binnen het vakgebied advocatuur en recht. Ik volg alle economische ontwikkelingen op de voet en ik ben bekend met de belastingregels. Momenteel ben ik werkzaam in het bedrijfsleven, maar zo nu en dan post ik een tekst met nieuws uit de financiële wereld. Welke grote veranderingen komen eraan voor jou en jouw onderneming? Wat is belastingtechnisch het handigste als je gaat samenwonen of een schenking wilt doen? Echter ben ik ook niet te beroerd om interessante topics uit andere rechtsgebieden hier te delen. Verdiep je eens in deze blog en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de wereld van advocatuur en recht.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Het familierecht in het algemeen

12 mei 2017
 Categorieën: Juridische dienstverlening, Blog


Het familierecht in het algemeen

Het burgerlijk wetboek bestaat uit tien verschillende boeken waarvan het eerste boek de familierechtelijke thema's betreft. In dit boek worden alle wetten beschreven die met het familieleven te maken hebben. De belangrijkste onderwerpen die aan bod komen zijn de geboorte, het huwelijk en de afstamming. Daarnaast wordt ook de wijze waarop echtscheiding geregeld is in Nederland uitvoerig beschreven, evenals de wetten die betrekking hebben op adoptie, naamswijziging en het ouderschap. Deze thema's worden uitvoerig besproken waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende situaties die zich kunnen voordoen. Per situatie wordt beschreven welke wetten van toepassing zijn, waarbij veel aandacht wordt besteed aan uitzonderingsgevallen. Het is van groot belang dat er duidelijke wetten over al deze onderwerpen zijn aangezien zij invloed hebben op het leven van elk persoon. Onduidelijkheden zouden een hoop problemen kunnen veroorzaken binnen de samenleving, zeker wanneer het gevoelige zaken betreft zoals echtscheidingen of ouderschap. Indien er zich toch een dispuut voordoet is het mogelijk om een procedure te starten bij de civiele rechter die de zaak dan in behandeling neemt. Deze rechter kan bijvoorbeeld een voornaam wijzigen of het ouderlijk gezag toekennen aan een persoon die niet de ouder van het kind is. 


Tijden veranderen; het familierecht verandert mee

Zoals reeds beschreven hebben de wetten en regels grote invloed op het leven van alle inwoners van Nederland. Deze invloed werkt echter ook in de andere richting. De wetten die betrekking hebben op het familierecht worden dikwijls aangepast, waarbij geprobeerd wordt om rekening te houden met duidelijke ontwikkelingen die plaatsvinden. Bijvoorbeeld met betrekking tot afstamming: vanzelfsprekend is de persoon die getrouwd is met de moeder van de baby automatisch de vader van het kind. Door de vele veranderingen binnen het gezinsleven is het echter noodzakelijk dat het wetboek aansluit bij de behoeftes van de burger. Vandaag de dag wordt ook de geregistreerde partner automatisch tot vader van het kind gerekend, en kan eveneens het vaderschap worden verkregen middels erkenning of adoptie. Hierbij is het van belang dat het vaderschap wordt beschouwd alsof de man daadwerkelijk de biologische vader van het kind zou zijn. Ook op het gebied van partnerschap is er veel veranderd. Het traditionele huwelijk met gemeenschap van goederen heeft ruimte gemaakt voor geregistreerd partnerschap en huwelijkse voorwaarden. Daarnaast is ook het huwelijk tussen twee partners van eenzelfde geslacht opgenomen in het burgerlijk wetboek, waarbij Nederland het eerste land ter wereld was dat hier ruimte voor bood. Kortom: ook het recht blijft in beweging.
 

Heeft u behoefte naar juridisch advies op het gebied van familierecht? Neem dan contact op met TRC Advocaten te Bladel.